Rijschool starten

Rijschool West-Vlaanderen Rijschool starten

Om een rijschool te starten, moet u aan 4 of 5 voorwaarden voldoen:

 1. een directietoelating hebben om rijschooldirecteur te worden
 2. erkend worden als rijschool
 3. een exploitatievergunning voor een vestiging hebben
 4. een lesvoertuig hebben
 5. voor voertuigcategorieën A, C, D, E en G een goedgekeurd oefenterrein hebben.

 

Uw brevet als rijschooldirecteur behalen

De eerste stap: een brevet als rijschooldirecteur behalen. Dat kan alleen als u al minstens 3 jaar een brevet III als instructeur theorie en een brevet II als instructeur praktijk voor rijbewijs B hebt. Als rijschooldirecteur mag u maar 1 rijschool leiden. U bent verantwoordelijk voor de lessen en de kwaliteit van uw rijschool. U mag zich door 1 of meer adjunct-directeurs laten helpen.

Uw rijschool laten erkennen

Om als rijschool erkend te worden, moet u een erkenningsaanvraag indienen. Kostprijs: 285 euro.

Uw vestiging laten erkennen

Uw rijschool moet minstens 1 vestiging hebben. Elke vestiging beschikt over minstens 1:

 • onthaalruimte waarvan een deel voor uw administratie gebruikt kan worden en leslokaal
 • voertuig per rijbewijscategorie waarvoor u lessen aanbiedt.

Voor elke vestiging moet u een exploitatievergunning aanvragen.

Uw oefenterrein laten erkennen

Biedt u rijlessen aan voor categorie A, C, D, E of G? Dan hebt u ook minstens 1 oefenterrein nodig waar uw leerlingen de praktijklessen voor de manoeuvres van het praktijkexamen kunnen oefenen.

Voor praktijklessen voor rijbewijs B hebt u geen oefenterrein nodig.

Voor elk oefenterrein moet u een erkenning aanvragen.

Een oefenterrein mag door verschillende rijscholen gebruikt worden.

Uw lesvoertuigen laten erkennen

Voor elke categorie die u aan uw leerlingen aanbiedt, moet u minstens 1 lesvoertuig hebben. Samen met de erkenningsaanvraag om uw rijschool te starten, bezorgt u het inschrijvingsbewijs, het keuringsattest en het verzekeringsbewijs van elk voertuig aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Om uw voertuigen als lesvoertuig te mogen gebruiken, moet u ze speciaal inrichten.

Wanneer u later nieuwe voertuigen aankoopt of een nieuwe vestiging opent, hoeft u deze documenten niet meer op te sturen.

Lees meer over de erkenning van uw lesvoertuigen.

Uw instructeurs en stagiairs laten erkennen

In een rijschool moeten minstens 2 functies aanwezig zijn:

 1. een directeur die voor de rijschool verantwoordelijk is
 2. minstens 1 rijinstructeur die theorie- en/of praktijkles geeft.

Als directeur mag u die functies combineren.

Oefent u alleen de functie van rijschooldirecteur uit? Dan moet u 1 of meer instructeurs aannemen die de theorie- en praktijklessen mogen geven voor alle categorieën waarvoor u een erkenning aanvraagt.

Voor elke rijinstructeur moet u een aanvraag tot erkenning indienen. Geeft u zelf les? Dan dient u ook voor uzelf een erkenningsaanvraag in.

Vertrekt er een instructeur of neemt u een nieuwe lesgever aan? Dan moet u dat telkens meteen melden aan het Departement MOW via het contactformulier.

Uw erkenningsaanvraag indienen

Zodra u een vestiging en een oefenterrein gekozen en ingericht hebt, mag u de erkenningsaanvraag voor uw rijschool samen met de erkenningsaanvragen voor uw vestiging en uw oefenterrein indienen bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Dat kan per aangetekende brief of via het contactpunt.

Voor de erkenning van uw rijschool betaalt u 285 euro. Daarna jaarlijks een vaste bijdrage van 140 euro.

Publicatie in Staatsblad

Keurt het Departement MOW uw erkenningsaanvraag goed? Dan worden de erkenning van uw rijschool en uw exploitatievergunning in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Ook de goedkeuring van uw oefenterrein verschijnt in het Staatsblad. Uw erkenning en exploitatievergunning moet u ook in de Kruispuntbank van Ondernemingen laten registreren.

Het Departement MOW neemt uw rijschool ook op in de lijst met erkende rijscholen.

Overweeg je een rijschool beginnen? Dan is het belangrijk te weten wat je te wachten staat. Een eigen autorijschool starten brengt eisen en kosten met zich mee. Voor een overzicht maak je een verdeling tussen harde eisen en (flexibele) kosten. Al is er natuurlijk overlap. Zo kost een bevoegdheidspass geld maar is het ook een eis. Wat is goedkoper: puur zelfstandig werken, of via een franchise.

Eisen eigen rijschool beginnen

Je hebt te wat kiezen als je een autorijschool gaat starten. Wil je echt zelfstandig zijn of aansluiten bij een franchise? We leggen de voordelen en nadelen uit. Hoe zit het met de marketing als het om klanten werven gaat. Hoe doe je dat en past dat bij mij? Wat zijn de verdiensten als het eenmaal goed loopt. Loont het voor jezelf te werken en een eigen rijschool te leiden?

Een franchise rijschool beginnen heeft voord- en nadelen

Wordt je franchisenemer dan zal de administratie en marketing uit handen genomen worden. Je bouwt wel zelf een klantenkring op. Nadeel is de start of entree fee. Dat kan zo’n 15.000 euro zijn. Verder moet je een deel van je omzet afdragen. Omdat de franchise organisatie je administratie beheerd is dat snel geregeld. Voordeel is dat je meteen naamsbekendheid hebt. Denk maar aan de ANWB-partners.

Juiste motivatie en redenen om voor jezelf te starten

Een rijinstructeur worden kost tijd en geld. Het volgen van een opleiding kan binnen een jaar en is te combineren naast een fulltime dienstverband. Dat vergt wel motivatie. Het is belangrijk dat je altijd onderweg wil zijn en autorijden echt leuk vindt. Je bent graag een voorbeeld in het verkeer en niet vies van regeltjes. Naast het lesgeven zelf je onderneming runnen moet bij je passen.

Marketingplan voor promotie en werven leerlingen

Je autorijschool op de kaart zetten begint met jezelf presenteren. Met een marketingplan bepaal je hoe je naamsbekendheid wilt krijgen. Tegenwoordig ontkom je er niet aan een website te hebben. Daar presenteer je jouw rijschool. Promotie dwing je af door flyers te bezorgen (met actie-tarief) of een sociale media campagne te starten. Met een opvallende bestickering en slogan ben je onderscheidend.

Salaris eigen rijschool afhankelijk van klanten

Veel beginnende rijscholen houden vaak (parttime) een baan aan. Dat is ook nodig als je weinig leerlingen hebt. Als startende rijschool heb je geen volle agenda en kun je niet de hoofdprijs vragen. Als het eenmaal loopt dan heb je te maken met de voordelen van het zelfstandig zijn. Als ondernemer betaal je minder belasting. Gemiddeld is het salaris van een startende rijinstructeur 2.300 euro bruto per maand.

Kosten rijschool starten: een overzicht

Je hebt met ondernemingsplan nodig wil je een rijschool starten. Daarin benoem en onderbouw je de kosten die je moeten maken. Heb je nog geen bevoegdheidspas dan zal je die moeten halen. Als instructeur schrijf je de autorijschool in bij de KvK. Daar zullen ze vragen om je ondernemersplan. Je kunt je aansluiten bij de BOVAG. Wat je zeker nodig hebt is een lesauto, verzekeringen en een oplossing voor de administratie.

Ondernemingsplan autorijschool maken

Aan de hand van een voorbeeldplan zie je wat er bij een ondernemingsplan komt kijken. Het omschrijft je organisatie, de marketing en financieringen. Dat zijn de drie kernpunten. Je geeft aan wat voor soort onderneming je wilt zijn (zelfstandig, franchise). Op welke doelgroep je richt (marketingplan). Welke investeringen je nodig hebt en hoe je die gaat financieren.

Inschrijven bij KvK: kosten en eisen

Je autorijschool inschrijven kost bij de KvK op dit moment 46 euro per jaar. Om dat realiseren moet je weten onder welke naam je de onderneming gaat starten. Bij het inschrijven zal gevraagd worden om een geldig legitimatiebewijs, bijvoorbeeld een paspoort. Verder heb je een bankafschrift van je rekening en een uittreksel uit het bevolkingsregister nodig. Deze mogen maximaal een maand oud zijn.

BOVAG-certificaat als garantiefonds voor leerlingen

BOVAG is onder andere een branchevereniging voor rijschoolhouders. Ben je aangesloten dan hebben je leerlingen recht op de BOVAG garantieregeling rijscholen. Deze bepaalt dat ze hun geld niet kwijt zijn als je onverhoopt failliet gaat. Een pakket wordt namelijk vaak vooruit betaald. Om als ondernemer aan te sluiten moet je voldoen aan BOVAG eisen. Zo keren ze niet uit wanneer je structureel te lage lesprijzen vraagt.

Aantal aangesloten BOVAG bedrijven en eisen

In Nederland is ongeveer 10 procent van alle rijscholen aangesloten bij BOVAG. In 2015 heeft deze organisatie 15 procent van de leden opgezegd omdat ze niet meer aan de strengere lidmaatschapseisen voldoen. Zo moet je tegenwoordig een Verklaring Omtrent Gedrag aantonen. Dit als bewijs van goed bedrag op het gebied van verkeer, fraude en zeden. Er zijn nu ongeveer 800 verkeersopleiders over.

Brancheorganisatie VRB en keurmerk

De Vereniging Rijschool Belangen (VRB) komt op voor de rijschoolbranche. Ze maken zich sterk om het beroep van rijinstructeur als zwaar beroep te zien. Dit zodat rijinstructeurs in loondienst niet tot hun 67 hoeven te werken. Verder willen ze het BTW tarief op rijlessen verlagen van 21 naar 6 procent. Het is echt een belangenvereniging en geen keurmerk. De ANWB is dat ook niet, al denken sommige dat wel.

Eisen en kosten lesauto

Het lijkt voor de hand te liggen een nieuwe auto te kopen zodra je een rijschool begint. Toch kopen de meeste starters een tweedehands voertuig. Voor de meeste leerlingen maakt het niet uit of de lesauto nieuw is of niet. Belangrijker vinden ze dat de kwaliteit van de lessen hoog moet zijn en de prijs als het kan laag. Wat voor lesauto je ook koopt, deze zal aan de onderstaande eisen moeten voldoen. Optioneel is een Head-Up display. Deze projecteert als het ware de snelheid op de voorruit.

 • Dubbele bediening: een tweede koppeling- en rempedaal. Dit kosten ongeveer 600 euro;
 • Extra spiegels: de leerling of verkeer kan dan beter bekeken worden. Dit kost zo’n 60 euro;
 • L-bord op het dak: het overige verkeer ziet dan duidelijk dat het om een lesauto gaat. Afhankelijk van wat je kiest moet je rekenen op 60 tot 250 euro voor een ‘L’ op het dak.

Een lesauto ombouwen, kopen of huren

Heb je een geschikte auto voor de rijschool dan is ombouwen een optie. De kosten vallen mee. Reken op 1.000 euro voor een dubbele bediening, extra spiegels en een L-bord. Ga je een lesauto kopen dan moet je rekenen op een forse investering. Vaak worden er voertuigen van zo’n vier jaar oud gekocht, soms ex-lease. Populair is een Volkswagen Polo. Huren is duur en wordt meestal tijdelijk gedaan ter overbrugging.

Overzicht verzekeringen voor autorijschool

Als startende rijschool loop je risico’s die niet zelf te dragen zijn. Denk maar aan het total loss rijden van je voertuig of vervelende claims. De lesauto is het gereedschap van je rijschool. Zorg dat die goed verzekerd is. Als je een privéauto als lesvoertuig gaat gebruiken of inruilt, dan kun je de schadevrije jaren meenemen. Deze gebruik je dan voor de lesautoverzekering. Een overzicht van alle verzekeringen:

 • Lesautoverzekering: kies volledig casco (all risk) zodat je altijd een vergoeding krijgt;
 • Rechtsbijstandverzekering: voor het zelf indienen of juist afhouden van een claim;
 • Aansprakelijkheidsverzekering Werkgever Verkeer: dekking tegen beroepsfouten.

Administratie: zelf doen of uit handen geven

Na een drukke week zit je niet te wachten op administratie. Toch is het een belangrijk onderdeel van je onderneming. Het op orde hebben van je administratie kost tijd maar levert geld op. Denk maar aan het versturen en verwerken van facturen. Je hebt software en een klantenbestand nodig om een overzicht van je leerlingen en de betaalde uren te hebben. Als je snel groeit kun je dit deels uitbesteden.

Conclusie eisen en kosten eigen rijschool beginnen

Wil je een eigen rijschool beginnen dan komt er veel op je af. Als eerste moet je rijinstructeur zijn of willen zien. Vervolgens maak je een ondernemingsplan. Daarin staat welke doelgroep je voor ogen hebt, hoe je die gaat benaderen en wat het opstarten gaat kosten. Als autorijschool kun je zelfstandig starten of aansluiten bij een franchise. Dek je risico’s af door het afsluiten van verzekeringen. Succes met het opzetten van je eigen rijschool.

 


 

Rijschool Den Haag
Op je eigen tempo of supersnel het rijbewijs halen? Alles is mogelijk! Meld je vandaag nog aan en start deze week met je eerste rijles Veldkamp Rijschool Den Haag.

TERUGKOMMOMENT : De verplichte afsluiter van de rijopleiding categorie B.
In het kader van de hervorming van de rijopleiding moeten nieuwe bestuurders een verplicht terugkommoment volgen. De Vlaamse Regering wil hiermee de strijd aangaan met de échte ‘killers’ in het verkeer.